“Nikos Paleopulos’un İmroz Resimleri”

nikos_paleopulos.jpg Karşı Sanat Çalışmaları yeni sezonu “Nikos Paleopulos’un İmroz Resimleri” sergisi ile açıyor.

40 adet dijital baskı resmin yer alacağı sergi 10 Ağustos’a kadar açık kalacak.

Nikos Paleopulos sergi için şunları söylüyor:

“Bu sergideki tablolar benim İmroz izlenimlerimden oluşuyor. İmroz’un doğasını, çiçeklerini ve diğer tüm güzelliklerini nasıl gördüysem öyle resmetmeye çalıştım. Yenilikçi bir resim tarzım olduğunu iddia edemem.

Bu resimler İmroz’da bulunduğum sırada karşılaştığım doğa güzellikleriyle kurduğum bir iç diyalog. Bu dünyayı yaşanılan mutlulukların ve çekilen acıların içinden gelen naif bir bakışla çizdim.

Şu üç-beş resmi bugünlere taşımama izin verdiği için Tanrı’ya şükrediyorum. Umarım bu resimler İmroz’un güzelliklerini eskilerin hatırlaması, yenilerin de sevmesi için bir vesile olur.”

11 Mayıs 1908’de İstanbul Langa’da doğan Nikos Paleopulos, küçük yaşından itibaren resme eğilimli idi ve henüz beş yaşındayken tren konulu ilk soyut resmini fransızca bir sözlüğün iç kapağına çizdi.

Resmin dışında edebiyatla uğraştı. Edebi yazıları birçok dergide yayınlanan sanatçının kendisi İstanbul’da “Vosporos” (Boğaziçi) ve “Epitheorisi” (Revü) adlı Rumca iki edebiyat dergisi yayınladı ve Atanasios Sporos’la birlikte Gökçeada’nın ilk edebiyat dergisi olan “İmvros” dergisinin çıkarılmasına öncülük etti. “Ahroni Dini” (Ezeli Girdap) isimli şiir antolojisi, Panayot Abacı’nın çıkardığı edebiyat dergisi “Pirsos”’ta 1958 yılında yayınlandı.

Resim Paleopulos’un her zaman temel uğraşı oldu. Eserleri Türkiye’de ve Yunanistan’da çeşitli özel koleksyonlarda bulunuyor. Gökçeada, İstanbul ve Atina kiliselerinde yapmış olduğu ikonalar yer almakta, son yıllarda uğraştığı minyatür ikonalar ise tüm dünyaya dağılmış durumdadır.

Nurullah Berk’in “Türk Resim Sanatı” adlı eserini Yunancaya çeviren sanatçıyı tanıyan İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi öğretim üyelerinden bir grup, eserlerindeki belirgin renk armonisine izafen, ona “kolorist” nitelendirmesini uygun gördüler.

Gökçeada’yı ilk defa 1948 yılında ziyaret etti ve adanın güzelliğinden büyülendi. Gökçeadalı bir hanımla evlendi ve 1958’de adaya yerleşti. Ada resimlerinin ilham kaynağı oldu uzun yıllar boyunca. Kendi deyimiyle “hayatının en güzel ve en trajik yıllarını geçirdiği” Gökçeada’yı 1975 yılında terketmek zorunda kaldı.

Bugün Atina’da yaşayan Nikos Paleopulos bir asrı bulan yaşına rağmen gelecek için planlar yapmakta ve Yunanistan’da bir minyatür müzesi kurmayı hayal etmektedir.

Sergi Pazar günleri dışında 11:00-19:30 saatleri arasında izlenebilir.

0 Yanıt to ““Nikos Paleopulos’un İmroz Resimleri””



  1. Yorum Yapın

Yorum bırakın




Blog içi arama

Blogumuzun tüm içeriğini aşağıdaki arama çubuğunu kullanarak inceleyebilirsiniz.

Bienal {Özel}

bienal_logo_yan.jpg

Sayaç

  • 130.937 . Kişisiniz

Arşiv –